USHQIMET QË RRISIN PËRQËNDRIMIN:

USHQIMET QË RRISIN PËRQËNDRIMIN:

SHARE

S’ka asnjë dyshim që me kalimin e viteve trupi yne plaket. Lajmi I mirë është se ne kemi mundësi, që të rrisim shancet e ruajtjes së një shëndeti të mirë të trurit tonë, duke zgjedhur në mënyrë të zgjuar ushqimet dhe pijet që përfshijmë në dietë.

Kafeina na bën më të vëmendshëm.

Nuk ekziston ndonjë rreng magjik që na bën më të zgjuar nga çfarë jemi por disa substanca, si për shembull kafeina e cila na jep energji dhe na ndihmon të përqëndrohemi. Kafeina e cila gjendet në kafe, në çokollatë, në pijet energjike dhe disa medikamente, na siguron “zgjimin nga gjumi”, megjithëse efektet janë afatshkurtra. Por kujdes: tepria e kafeinës mund të shkaktojë gjëndje ankthi dhe diskomfort.brain-foods

Të ëmblat mund të përmirësojnë përqëndrimin.

Glukoza , molekula që trupi jonë përpunon nga sheqeri I gatshëm dhe karbohidratet që ne konsumojmë, është ushqimi I preferuar I trurit. Kështu konsumimi I një gote lëng frutash të freskëta ofron një përmirësim afatshkurtër të kujtesës, procesit të të menduarit, dhe aftësive mendore. Megjithatë tepria e këtij burimi ushqimor mund të sjellë përkeqësim të kujtesës dhe proceseve të tjera mendore. Kujdes me sheqerin, në mënyrë të tillë që të siguroni të mirat që ai sjell pa shtuar në peshë dhe pa përkeqësuar proceset fiziologjike të organizmit.

Hani mëngjes.

Neglizhoni mëngjesin? Studimet tregojnë se konsumimi I mëngjesit mund të përmirësojë kujtesën afatshkurtër dhe të rritë përqëndrimin. Studentët të cilët konsumojnë mëngjes arrijnë rezultate më të larta në provime krahasuar me ata të cilët nuk konsumojnë mëngjes. Ushqimet më të përshtashme për të nisur ditën tuaj janë drithërat e plota, bulmeti dhe frutat. Përsëri kujdes mos e teproni me sasitë.

Peshku është realisht ushqimi I trurit.ushqimet e trurit

Një burim proteinik I lidhur me përmirësimin e veprimtarisë së trurit është peshku, I cili është I pasur në acide yndyrore omega-3 të cilat janë çelësi për shëndetin e mirë të trurit. Këto acide yndyrore kanë një fuqi mahnitëse mbi trurin. Një dietë e pasur me keto acide yndyrore është e lidhur me një shkallë më të vogël risku për sëmundje të tilla si dementia dhe çrregullime të tjera mendore. Për më tepër ato mund të kenë një rol jetësor në përmirësimin e kujtesës veçanërisht në pleqëri. Për shëndetin e mirë të zemrës dhe trurit , konsumoni dy herë në javë peshk.

Mos harroni arrat dhe çokollatat.

Arrat dhe farat janë burim shumë I mirë antioksidantësh dhe vitamine E, të cilat janë lidhur me risk më të ulët të humbjes së aftësive konjiktive me kalimin e moshës. Çokollata e zezë ka po ashtu antioksidantë të fuqishëm, dhe po ashtu përmban stimulant natyral si kafeina e cila rrit përqëndrimin. Përfshijini në dietë në mënyrë të moderuar në mënyrë që të përfitoni gjithë të mirat e tyre.

Përfshini në dietë avokado dhe drithërat e plotat.

Çdo organ në trup varet nga qarkullimi I gjakut, në mënyrë të veçantë zemra dhe truri. Një dietë e pasur në drithëra të plota dhe fruta si avokado mund të reduktojnë riskun e sëmundjeve kardiake dhe të ulin kolesterolin e “keq”.

Gjithashu mos harroni:

Bëni gjumë të mirë.

Pini shumë ujë.

Bëni aktivitet fizik.

Meditoni dhe relaksohuni.