GRATE QE NDRYSHUAN HISTORINE E BOTES

GRATE QE NDRYSHUAN HISTORINE E BOTES

SHARE

SUSAN B. ANTHONYSusan-B-Anthony-600-x-400-600x307

Avokate e famshme per te drejtat e grave. Ne 1872, per te ndaluar diskriminimin gjinor, u perpoq per te drejten e votes per Zgjedhjet Presidenciale. Edhe pse nuk votoi dot, Amendamenti i 19te ne Kushtetuten e SHBA mori emrin e saj: “Susan B. Anthony Amendment.”

Dr. ELIZABETH BLACKWELLElizabeth-Blackwell-600-X-400-600x307

Eshte femra e pare mjeke,  qe ka marre specializim ne SHBA. Per te arritur deri aty ju desh te kalonte disa poshterime, perfshi edhe shkollimin ne njue institut ku ishte e vetmja femer. me te motren, mjeke gjithashtu, hapi ne 1856 Infermieristiken per Gra dhe Femije dhe me vone nje institut trajnimi per grate qe diplomoheshin si mjeke.

MARIE CURIEMarie-Curie-600-X-400-600x307

Femra e pare me titullin Profesor ne Universitetin e Sorbonnes ne Paris, ne 1906. Njeriu i pare ne bote qe fiton dy Cmime Nobel. I pari ne 1903 per Fiziken, bashke me te shoqin dhe nje bashkepunetor te trete, i dyti per Kimine ne 1911, per punen e saj mbi radioakrivitetin.

NENE TEREZAMother-Teresa-600-X-4001-600x307

Shqiptarja qe njihet si me origjine nga maqedonia. Ka zhvilluar pjesen me te madhe te aktivitetit te saj humanitar ne Indi. Ka arritur armepushimin ne Liban per te evakuar nje spital, ka ndihmuar ne Etiopi dhe ne Armeni. Katolikja dhe humanistja e madhe, eshte nderuar me Cmimin Nobel per paqe ne 1979.

Dr. Mae Jemisonrsz_1641px-dr_mae_c_jemison_first_african-american_woman_in_space_-_gpn-2004-00020-2-600x307

Astronautja e pare Afro-Amerikane. Fizikante, qe perpara nisjes se punes ne NASA, eshte marre me aktivitet humanitar.