TAMPONET: CFARE DUHET TE DIME

TAMPONET: CFARE DUHET TE DIME

SHARE

1. Duhet t’i nderroni rregullisht per te parandaluar Sindromin e Shokut Toksik.

Bakteriet jane banore normale te vagines , por kur ne te vendoset nje trup i huaj si tamponi, ato mund te mbivendosen, vecanerisht Staphylococcus aureus, i cili mund te shumohet dhe te prodhoje toksina. keto te fundit, permes rrjedhes se gjakur, mund te shperndahen ne trup duke shkaktuar Sindromin e shokut toksik.

2. Tamponet nuk duhen perdorur kur nuk jeni me perioda.

Ka shume mundesi ta harroni qe tamponet jane aty. Mos i perdorni nese keni rrjedhje sekrecionesh vaginale apo irritime. perdorimi i tyre jashte ciklit menstrual rrit irritimet dhe dhimbjet.

3. Nuk ka ende informacion te sakte per sigurine e tamponeve.
Ende po behen studime per te pare nese tamponet ulin pjellorine dhe rrisin mundesine per endometrioza.

4. Ne te ardhmen nje tampon mund te thote shume per ju dhe shendetin tuaj seksual.
Po mendohet qe perberja e nje tamponi te kombinohet me analiza te gjakut menstrual dhe te dhena per pjellorine,
vaginal pH, apo endometriozen.

5. Ka mundesi te tjera vec tamponeve.
Kane pecetat higjenike, por keto te fundit shihen si nje rrezik per ndotjen e ambientit. Ne treg tashme ka kupa menstruale, sfungjere menstruale dhe mbathje thithese te mestruacioneve.