SI TE PARANDALONI NJE SHTATZANI TE PADESHIRUAR

SI TE PARANDALONI NJE SHTATZANI TE PADESHIRUAR

SHARE

PARANDALIMI HORMONAL

Ketu perfshihen kontraceptivet, unazat vaginale, implantet. Te gjitha keto metoda kerkojne miratimin e nje mjeku dhe nje vizite me te. Me metoden me te perhapur te kontraceptiveve, parandalimi i nje shtatzanie eshte 90% efikas. Nqs perdoret korrektesisht sipas skemes se pershkruar nga mjeku parandalimi eshte 99%.

PARANDALIMI BARRIERE

Sikurse kuptohet edhe nga emri, eshte pengesa qe u behet spermatozoideve per te arritur tek veza. Prezervativet jane kjo barriere e lire ekonomike qe ben mbrojtje edhe ndaj Semundjeve Seksualisht te Transmetueshme. Sigurojne mbrojtje nga 80-98%.

SI TA PERDORIM ME EFIKASITET PREZERVATIVIN

  1. Pergatituni: duhet te jete e lehte per ju kur ta vendosni
  2. Kontrolloni datat e skadences. Jane shume te rendesishme.
  3. Ruajini mire. Drita dhe temperaturat e larta i demtojne.
  4. Ndiqni udhezimet. bejini kohe perpara perdorimit. kur te jeni gati per ta perdorur nuk do keni kohe te lexoni udhezimet.
  5. Kujdes kur hapni ambalazhin. mund te demtoni edhe prezervativin.
  6. Perdorni madhesine e duhur. Nje prezervativ me i madh apo me i vogel nuk ben pune.
  7. Perdorni lubrifikante. Ulin rrezikun e carjes se prezervativit.

Egziston edhe prezervativi femeror, i cili ben mbrojtje 80%. Sfungjeri eshte nje tjeter barriere. Eshte nje lloj shkume qe vendoset ne vagine, e trajtuar me spermicide. Ben mbrojtje nga 68% – 84%. Diafragma gjithashtu ben mbrojtje. Por mund te merret vetem me recete nga mjeku.

IUD (intrauterine devices)

Pajisje te vogla plastike qe vendosen ne uterus. Procedura eshte e shpejte dhe e thjeshte. Jane 99% te sigurta.

KONTRACEPTIVI I URGJENCES

Nuk duhet konsideruar si nje forme e rregullt kontraceptive. Mund te perdoret vetem ne raste te rralla ose ne rast carje te kondomit.