SEKRETE TE MODES QE NUK I DIME

SEKRETE TE MODES QE NUK I DIME

SHARE

Te gjithe e dime qe Coco Channel shpiku “Fustanin e vogel te zi – Little black dress”, por te pakte jane ata qe e done se mbertheckat e recipetave u shpiken nga Huckleberry Finn.
Ja disa nga kontribuesit e famshem te modes, qe nuk kishin asnje lidhje me te:

1. Napoleon Bonaparti eshte shpikesi i kopsave fallso ne menget e xhaketes. Dha urdher per vendosjen e tyre, me qellim qe ushtaret te mos fshinin hundet me menge.

2. Tutankhamuni shpiku vijen mbi sy me penel. Pas zbulimit te varrit te tij ne 1922 u pa peneli mbi qerpike dhe u popullarizua vija aq e dashur per femrat.

3. Cadrat nuk u shpiken per te mbajtur shiun…per te mbajtur diellin. Edhe emri i tyre “umbrella” derivon nga latinishtja “Umbra” apo “hije”

4. Meshkujt i kane veshur takat para femrave. Perdoreshin per te ndaluar renien e meshkujve nga kuajt.

5. Tangat u shpiken nga kryebashkiaku i New Yorkut Fiorello Henry La Guardia. Ai kerkoi ne 1939 qe kercimtaret ekzotike te vishnin dicka te pershtatshme paea spektatoreve dhe zgjidhja ishin: tangat!