PSE NUK DUHET TE RRIME NE DIELL

PSE NUK DUHET TE RRIME NE DIELL

SHARE

1. Kanceri i lekures

Njihet shume mire lidhja mes diellit dhe kancerit te lekures. Mos e harroni keshillen per kremin mbrojtes, sepse sa here digjeni, rrisni rrezikun per te bere kancere te lekures. Edhe po nuk u dogj lekura, ekspozimi i perseritur rrit rrezikun.

2. Rosacea

Eshte nje semundje, qe nuk ja njohim ende arsyen pse ndodh, por dihet qe ekspozimi ne diell kontribuon ne shperthimin e saj. Rosacea njihet per kapilaret e kuq ne fytyre qe jane mjaft te zgjeruar, duke i dhen lekures nje pamje te pakendeshme.

3. Djegiet nga dielli 

e rrezikojne mjaftueshem shendetin, aq sa per te bindur kedo te mos rrije ne diell ne oraret e rrezikshme. Nje dhegie nga dielli mund tu shkaterrohe kreht pushimet, pasi dhimbja eshte e padurueshme.

4. Katarakti 

Nuk jane te pashmangshme, edhe pse mund te afroje plakja. Qendrimi i zgjatur ne diell mund te shkaktoje latarakt ose te perkeqesoje ato ekzistuese. Nqs lihen pa mjekuar, kataraktet mund te cojne deri ne verberi.

5. Njollat moshore nga dielli 

Jane zona te pigmentuara ne ngjyre kafe, qe zhvillohen me moshen. Quhen ndryshe lentigo solare. Nuk jane te rrezikshme per shendetin, por estetikisht, jane te shemtuara. shihen me shpesh ne njerez qe jetojne ne vende me diell.

6. Rrudhat 

Afro 90% e rrudhave te dukshme ne fytyre shkaktohen nga dielli. Ketu futen rrudhat dhe lekura e leshuar. Per tu binbdur, mhafton te lrahasoni dy zonja me moshe te njetjte, por njera punon ne are (nen diell) dhe tjetra punon ne zyre. Kush do duket me e re?

7. Goditja nga nxehtesia 

Paraqitet me nause, te vjella, dhimbje koke dhe gjendje te fiketi. Vjen nga dehidrimi pas qendrimit per nje kohe te gjate ne diell. Mund te jete edhe fatale.

 

9. Lekure e thate 

…ne te cilen mund te vihen re edhe rrudha e vija te thella. Vjen nga demtimi qe rrezet UV i bejne kolagjenit, duke i humbur elasticitetin lekures.

10. Dehidrimi

Eshte nje gjendje ne te cilen njeriu ndjehet shume keq si pasoje e humbjeve te ujit nga organizmi, nen ndikimin e diellit te nxehte. Pini shume uje (mos harroni qe pjesa me e madhe e trupit te njeriut perbehet nga uji) dhe mos dilni ne diell ne oret e nxehta 10.30 – 16.30.