MITE DHE FAKTE MBI KANCERIN E GJIRIT

MITE DHE FAKTE MBI KANCERIN E GJIRIT

SHARE

ANTIDJERSA SHKAKTON KANCER GJIRI?

Nuk eshte provuar qe antidjersa, qofte edhe ne rastet kur futet ne organizem permes carjeve te lekures te shkaktuara nga brisku, te beje kancer te gjirit.

FRYRJET QE NDJEJME NE PREKJEN E GJIRIT JANE KANCEROZE?

Jo, aspak! Mos u shqetesoni prej tyre. jane kiste te mbushura me lengje apo dhe sektore fibrotike. Nodujt kanceroze jane te forte, te padhimbshem dhe me buze te ashpra. Ne rast se i ndjeni, vezhgojeni gjirin per fryrje, thitha te dhimbshme , rrjedhje lengu prej tyre, skuqje apo trashje te lekures.

KANCERI I GJIRIT NJIHET SI “KANCERI I MURGESHAVE” APO “VEJUSHAVE” ?

kanceri i gjirit hasej me shpesh ne grate e pamartuara, besimtare, ndaj dhe u quajt “kanceri i murgeshave”. Grate qe kane shume femije dhe lindin ne moshe te re jane me pak te predispozuara per kancer gjiri.

DUHET TE SHQETESOHEMI PER KANCERIN E GJIRIT NQS NUK KEMI HISTORI NE FAMILJE?

Sigurisht qe Po! Kancer gjiri mund te bejne edhe meshkujt. Por jeni me te predispozuara nqs keni pasur histori familjare per te.

CILI ESHTE FAKTORI KRYESOR NE RRISKUN PER KANCER GJIRI?

Thjesht fakti qe je femer eshte faktori kryesor i rriskut.

CILA ESHTE MENYRA ME E MIRE DIAGNOSTIKUESE?

Mamografia mbetet menyra me e mire per diagnostikimin e kancerit te gjirit. Duhet bere patjeter pas moshes 45 vjec. Nuk eshte e demshme, pasi nuk leshon fare rrezatim.

CFARE DUHET BERE PER TE ULUR RRISKUN PER KANCER GJIRI?

Sa  me shume aktivitet fizik.