BUZET TUAJA, FAKTE QE NUK I DINI

BUZET TUAJA, FAKTE QE NUK I DINI

SHARE

Nqs mendoni se dini cdo gjë për buzët e njerëzve, e keni gabim. Vetëm hidhuni nje sy 13 fakteve magjepëse për buzët.

 

  1. Buzët tuaja janë unike.

Cdo specie kafshësh ka buzë,sigurisht. Por vetëm buzët e njeriut kanë një kontur kaq të dallueshëm midis rozës së celët dhe të kuqes së ndezur përreth lëkurës. Sipas “Live Science” kjo quhet “zona e kuqe e sulfurit te magnezit”

 

  1. Buzët tuaja ju ndihmojnë të zgjidhni një bashkëshort.

Është e veshtirë të puthni pa buzë, dhe disa shkencëtarë besojnë se puthja luan një rol kyç në përzgjedhjen e bashkeshortit. Duket se gjatë puthjes, cifti ka nje potencial për të shkëmbyer me njëri tjetrin informacion biologjik, me anë të nuhatjes.

 

  1. Pjesa e ngritur në mesin e buzës suaj të sipërme ka një emër.

Në fakt, pjesa e ngritur në mesin e buzës së sipërme ka disa emra duke përfshirë procheilon, labial tubercle, or tuberculum labii superioris.

 

  1. Buzët flasin edhe per seksualitetin tuaj.

E vështir për tu besuar, por kërkimet e fundit lidhin formën e buzës së një gruaje me aftësinë e saj për të arritur orgazmën. Sipas studimit te Stuart Brody, psikolog Suedez, gratë me konturin e buzës së sipërme të theksuar janë më të afta për të arritur orgazmën vaginale.

 

5.Në përgjithësi më e madhe është më mirë.

Kur vjen puna për të tërhequr seksin e kundërt, buzët e mëdha janë më te mira, Kjo është, te paktën kur buzët e një gruaje janë brënda normave. Por gratë , nga ana tjeter, duket se preferojnë meshkujt me përmasa buzësh mesatare.

 

6.Buzët tuaja nuk janë më të mëdhate në botë.

Vetëm nqs ju jeni Kristina Rei. Vajza e re nga Rusia thuhet se ka buzet më të mëdha në botë, dhe nuk është cudi. Ajo iu nënshtrua injeksioneve të shumta me silikon, për të bër buzët e saja si ato te Jessica Rabbit ne hitin e 1988 “Who Framed Roger Rabbit”.

 

7.Buzët nuk përdoren gjithmonë për të puthur.

“Puthjet ishin tepër të kufizuara deri në kohët e fundit në zonën e Azis Juglindore kryesisht pjesa Aziatike,në Europe deri në pushtimet në vitin 1500. Njerzit në Eskimos nuk puthen, edhe njerzit në Afrikën nën Sahariane nuk puthen. Puthja filloi në Indi e më pas u përhap ngadalë, pasi ushtarët e Aleksandrit të Madh e sollën si zakon në shtepitë e tyre.

 

8.Buzët përdorin shumë muskuj për tu rrudhosur.

Rrudhosen kur puth,kur bën borine, kur pi cigare apo ben “selfie” . Rrudhosja arrihet nga kontraktimi I muskulit orbicularis oris.

 

9.Buzët e kuqe mundet tju bëjne të pasur.

Disa thonë qe buzëkuqi i bën femrat më atraktive ndaj meshkujve sepse bën buzët të duken si buzët e vaginës. Gjithsesi, nje gjë që duket qartë është se gratë mund të fitojnë shumë nga vendosja e buzëkuqit. Në një studim të kohëve të fundit nga Franca,sociologët treguan se kamarieret femra që vendosnin buzëkuq, arrinin të fitonin shumë bakshishe nga klientët meshkuj.

 

10.Buzët mund të paralizohen.

Njerëzit që vuajnë nga nje paraliz faciale njohur si paraliza Bell mund të kenë shqetsime me buzëqeshjen dhe me vrenjten e fytyrës. Kjo gjendje shkaktohet nga dëmtimi i nervave të fytyrës. Fatmirësisht ,personat me paralizën Bell, shërohen me kalimin e kohës.

 

11.Buzët nuk djersisin.

Buzët nuk përmbajnë gjëndra të djersës. Kjo do të thotë që buzët kanë tendencë për tu tharë më shpejtë se cdo pjesë e trupit.

 

12.Gjaku i jep njgjyrën e kuqe të fortë buzëve.

Lekura e buzëve është më e hollë se lëkura e cdo pjese tjetër të trupit. Lëkurë e hollë do të thotë që është e lehtë për të parë nën të venat e gjakut. Sigurisht,ky efekt është më i theksuar tek njerzit me ngjyrë te zbehte lekure.

 

13.Buzët hollohen me kalimin e kohës.

Buzët marrin pjesërisht formën e tyre nga kolagjeni. Me kalimin e kohës trupi fillon të prodhojë më pak nga kjo proteine kritike dhe buzët fillojnë të humbasin fryrjen..Një tjetër faktor, janë rrezet ultraviolet të marra nga dielli. Një mënyrë për të ndihmuar ruajtjen e plotësise së buzëve është mbrojtja kundra diellit duke vendosur buzëkuq ose vaseline me mbrojtës kundra diellit.