12 BENEFITE TE VERTETUARA TE SHEGES

12 BENEFITE TE VERTETUARA TE SHEGES

SHARE

 

Shegët bëjnë pjesë në grupin e frutave më të shendetshëm mbi tokë. Ato përmbajnë një grup komponimesh bimoreqë I bejnë të pa konkurueshme

Studime të shumta kanë treguar se ato kanë benefite të pabesueshme për trupin tonë dhe mund të zvogëlojnë rreziqet e të gjitha llojeve të sëmundjeve..

Këto janë 12 benefite të Shegës të cilat mbështeten nga kërkimet shkencore modern:

 

1. Shegët janë të mbushura përplot me nutriente shumë të rëndësishëm.

Shegët kanë një profil mbreslënës nutrientësh:

Një kupë (174g) përmban :

  • Fibra:7 gramë.
  • Proteina:3 gramë.
  • Vitamin C:30% I nevojave normale ditore.
  • Vitamin K:36% I nevojave normale ditore
  • Potassium:12% I nevojave normale ditore

Gjithashtu një kupë përmban 24 sheqer dhe 144 kalori.

Megjithatë ,aty ku shegët shkëlqejnë më së shumti, është përmbajtja e komponimeve të fuqishme bimore, disa prej të cilave kanë veti të mrekullueshme mjekësore.

2. Shegët përmbajne dy komponime me veti të fuqishme mjekësore.

Punikalaginat

Punikalaginat janë antioksidant ekstremisht të fuqishëm, që gjenden në lëngun dhe lëkurën e shegës. Ato janë aq të fuqishëm, sa është zbuluar se lëngu I shegës ka trefishin e aktivitetit antioksidant të verës së kuqe dhe të cajit jeshil.

Acidi Punicic

Acidi Punicic, I njohur ndryshe si vaji I farave të shegës, është acidi yndyror kryesor I farave.

3. Shega ka veti mbresëlënëse anti-inflamatore.

Punicalaginat në lëngun e shegës reduktojnë inflamacionin, një nga shkaqet kryesore që cojnë drejtë sëmundjeve vdekjeprurëse.

4. Shega mund të ndihmojë në luftën ndaj kancerit të prostatës.

5. Shega mund të jetë e dobishme edhe kundër kancerit të gjirit.

6.Shega mund të zvogëlojë presionin e gjakut.

7. Shega mund të ndihmojë në luftën ndaj artritit dhe dhimbjes së kyceve.

 

8. Lëngu I shegës mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiake.

 

 

9. Lëngu I shegës mund të ndihmojë në kurimin e disfunksioneve erektile.

 

 

10. Shega mund të luftojë infeksionet bakteriale dhe ato mykotike.

 

11. Shega mund të përmirsojë kujtesën.

 

12. Shega mund të përmirsojë performancen e ushtrimeve fizike.