NJIHENI GJOKSIN TUAJ DHE SEKRETET E TIJ

NJIHENI GJOKSIN TUAJ DHE SEKRETET E TIJ

SHARE
Naked woman touching shoulder, mid section

1. Gjoksi dhe prodhimi i qumeshtit percakton te gjithe mamalet, por ne njerezit, jemi te vetmit, gjoksi i te cileve  rritet pas pubertetit dhe mbetet ne ate madhesi.

2. Gjoksi eshte nje gjender djerse e modifikuar, e cila perbehet nga ind dhjamor, gjendror dhe fibrotik. Ka plot 15-20 gjenderza poshte kokes se gjoksit qe prodhojne qumeshtin. Vetem njeri gji mund te prodhoje 450ml qumesht ne dite, gjate laktacionit. Kjo do te thote qe nje femer mund te prodhoje nje liter qumesht ne dite.

3. Forma e gjoksit ndryshon se bashku me madhesine gjate ciklit, ndikuar nga prodhimi i progresteronit.

4. Miliona gra gabojne ne zgjedhjen e recipetave te tyre. Sipas nje studimi 76% e grave mbajne recipetin e gabuar. Mekati me i zakonshem mes tyre? marrin numra me te medhenj, pa e menduar se kjo shkakton dhimbje qafe, koke dhe shpine.

5. Permasat e gjoksit po rriten ne te gjithe boten. U habite? Eshte normale: po rritet numri i femrave obeze dhe perdorimi i kontraceptiveve.

7. Arsyeja numer nje per te investuar ne recipeta cilesore: Gjoksi i vogel mund te  tundet lartb e poshte pa rehatllik ne recipete me nje hapesire 6cm ndersa gjoksi i madh mund te dale fare jashte kur vraponi.

8. Gjoksi i madh mund te kthehet ne rrezik shendetesor. Mbajtja e gjoksit te madh, me recipeta me rripa te holle, mund te beje mpirje te gishtit te vogel te dores.

9. Seksologu Alfred Kinsey beri nje vleresim studimor, sipas te cilit, vetem 50% e grave e kane koken e gjoksit zone erogjene. Ne 2011, ne nje studim te publikuar ne Journal of Sexual Medicine, ngacmimi i kokes se gjoksit shkakton te njejtin stimulim seksual si dhe ai i organeve gjenitale.

10. Ne cdo 10 deri ne 20 gra, koka e gjoksit eshte inverte, dmth e futur brenda.

 

12. Zmadhimi i gjoksit eshte nderhyrja kirurgjikale me e zakonshme ne SHBA.